woensdag 6 november 2013

Logeeropvang

                                            Foto: Erik Harperink


Soms is het gewoon moeilijk je kind 24 uur per dag om je heen te hebben. Het scheldt, schreeuwt, houdt zich niet aan afspraken en leeft volgens zijn geheel eigen regels. Hij eet niet met het gezin aan tafel, hij zit nooit samen met het gezin voor de TV, hij is op zijn kamer en heeft via internet contact met de buitenwereld. Gelukkig is er sprake van school, van stage, maar de weekenden zijn lang. Lang en zwaar. Meestal gaat er al een en ander aan vooraf en meestal is er sprake van een beperking of/en een gedragsstoornis. Het kind heeft vaak al een indicatie voor zorg in natura of persoonsgebonden budget, en er is meestal wel begeleiding aan huis. Maar soms is dat gewoon niet genoeg. Dan kun je overwegen om een logeeropvang te zoeken voor je kind.
Door je kind af en toe uit logeren te laten gaan krijg je als ouders de ruimte om even op adem te komen. Je aandacht te besteden aan je andere kinderen, aan jezelf en elkaar. Door regelmatig ontlast te worden van je zorgintensieve kind kun je de zorg uiteindelijk langer volhouden. En dat is toch wat je het liefste wilt als ouder.

(In West-Friesland heb ik in de afgelopen maanden twee plekken leren kennen: Paul Grevink en Elles Smit hebben samen sinds juni 2013 een opvanghuis voor jongeren in Enkhuizen, en de stichting Materiacura heeft een logeerplek in Medemblik. www.materiacura.nl. Voor meer informatie over deze twee initiatieven kun je contact met me opnemen.)Geen opmerkingen:

Een reactie posten