dinsdag 3 mei 2016

Schoon, leefbaar en verantwoord


Vorige maand sprak ik een WMO consulent van de gemeente Hoorn. 'Houd er maar rekening mee,' zei hij,' Binnenkort zetten we nergens meer huishoudelijke ondersteuning in. De overheid wil hier van af. Het criterium is niet meer een schoon huis, maar een leefbaar huis.'

Natuurlijk wist ik van het faillissement van de TSN, een grote landelijke thuiszorgorganisatie. En ik had al begrepen tijdens verschillende keukentafelgesprekken dat er een beetje moeilijk gedaan wordt over het inzetten van uren voor de huishoudelijke ondersteuning en dat er minder uren worden ingezet dan voor 2015, maar het was toch nog een beetje een ver-van-mijn-bed show. Totdat ik in een praatprogramma op de TVverschillende inwoners van Hollands Kroon en de gemeente Schagen hoorde vertellen dat hun uren ondersteuning voor wat betreft de huishouding gestopt waren. Een van hen bleek 91 jaar oud te zijn, mevrouw woonde nog op zichzelf.  Misschien wordt er van haar kinderen verwacht dat ze moeder wekelijks helpen met haar huishouden.maar als je naar haar leeftijd kijkt zou het best eens kunnen dat haar kinderen ook de pensioengerechtigde leeftijd bereikt hebben.

Dit is toch raar, aan de ene kant stimuleert de overheid dat mensen op zichzelf blijven wonen, aan de andere kant zetten ze er niet de nodige ondersteuning op om dit ook verantwoord te kunnen laten gebeuren. Natuurlijk speelt de markt erop in. Zo kreeg ik vandaag een flyer onder ogen van een grote thuiszorgorganisatie van de gemeente Hoorn. Als je een beetje geld hebt hoef je niet afhankelijk te zijn van de WMO, dan koop je je eigen Alpha-hulp in en dan betaal je € 15,50 per uur.
Dat is een goed plan, huishoudelijke krachten kunnen blijven werken als Alpha-hulp, en welgestelde ouderen die het zelf niet meer kunnen, kunnen de jou dan inhuren om hun huis schoon te houden. De groep die wat minder fortuinlijk is moet het dan maar doen met het andere criterium: leefbaar. Wonen in een leefbaar huis. Mijn vraag is: wie bepaalt wat leefbaar is? Is leefbaar verantwoord? En wat is dan verantwoord... Ik kom er niet uit, jij wel?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten