woensdag 23 november 2016

Gezonde hersenen en levenskunst


De uitnodiging komt al vrij snel binnen na mijn brief en C.V. op de vacature groepsvoorlichter voor de Hersenstichting. Een presentatie van 10 minuten zal onderdeel zijn van het gesprek, staat er in. Vandaag is het zover. Op naar Utrecht, naar het vergadercentrum aan de Vredeburgstraat. Even wachten, dan komt er iemand naar ons toe. 'Bent u mevrouw Kramer?' 'En ik ben meneer Kramer', zegt mijn man en hij gaat staan.. 'Wat leuk dat u meegekomen bent, blijft u wachten?' ' Nou, meneer gaat mee, hij is een essentieel onderdeel van mijn sollicitatie,' vertel ik en we gaan naar binnen.

'We hebben 20 minuten en de presentatie is een onderdeel.' is de inleiding van de sollicitatiecommissie. Een kopje koffie en we kunnen meteen beginnen. Hoe houd je je hersenen gezond.Gezonde hersenen heeft alles te maken met een stijl van leven, met balans in in- en ontspanning, met bewegen, met gezond eten, met een goed dag- en nachtritme, met roken, met alcohol... Natuurlijk weet iedereen dit, dit kwam ook duidelijk naar voren uit de 53 (!) reacties op mijn vraag om input voor de lezing op facebook. Maar waarom is het dan toch zo moeilijk voor ons om ernaar te leven? Moet er dan eerst iets gebeuren voordat je je deze leefstijl eigen maakt? Na mijn inleiding vertelt Frans zijn levensverhaal. Ik zie mijn man als een levenskunstenaar. Zijn ervaringsdeskundigheid met Niet Aangeboren Hersenletsel en de manier waarop hij er mee omgaat is de basis van bewustwording en hoe je alles uit het leven kan halen wat er in zit. Onze woorden rijgen zich aaneen en ik bemerk een verwondering aan de andere kant van de tafel. 'We willen de voorlichtingen gaan geven, alleen niet op de dinsdagavond, dan gaan we zingen en dit is ook erg
gezond voor je hersenen,' hiermee sluiten we het gesprek af.
Zijn wij aangenomen als groepsvoorlichter van de Hersenstichting? Dit horen we na 30 november, maar ik kijk tevreden terug op onze presentatie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten