maandag 12 mei 2014

Nieuw jasje

Gistermiddag hadden we weer onze maandelijkse bijeenkomst van de 
Contactgroep NAH WF. 
(NAH staat voor Niet Aangeboren Hersenletsel, WF voor West Friesland.)
De groep wordt gefaciliteerd door Esdege Reigersdaal.

Het was een regenachtige zondagmiddag, uitermate geschikt om gezellig een spelletje te doen. In de werkgroep hebben we gekozen voor een nieuwe opzet: naast het thema is er vanaf nu altijd de gelegenheid om een spelletje te spelen. Tijdens het spelletje wordt het thema voor zover mogelijk geïntegreerd.
Er is dus sprake van een keuze: alleen praten of praten onder het genot van het spelen van een spel. We hebben hiervoor gekozen omdat het soms als er veel mensen zijn wel eens een beetje lang duurt om op je beurt te wachten... Ook omdat het  moeilijk is om met een grote groep echt in gesprek te raken. Dit is veel gemakkelijker als je de groep opdeelt in kleinere groepen.
(Doordat we nu zes werkgroepleden hebben is het ook gemakkelijker geworden de groep in kleine groepen op te delen.)
Gister hebben we de groep in drie deelgroepen verdeeld. Het was niet echt druk, ik wijt dit aan de moeders die bezocht moesten worden. Toch waren er genoeg mensen om er een supergezellige middag van te maken.

Het thema: 'Eerst begrijpen, dan begrepen worden' bleek prima geïntegreerd te kunnen worden in de verschillende spelletjes. 'Eerst begrijpen, dan begrepen worden' is de vijfde eigenschap van de 'Zeven eigenschappen van effectief leiderschap' van Stephen R. Covey. Het gaat om het leiderschap over jezelf, een belangrijk item voor iedereen. Eerst begrijpen, dus niet terwijl je luistert je eigen antwoord al bedenken, maar echt proberen te begrijpen wat de ander zegt. Als je zo leert luisteren, zal je de ander beter begrijpen en de ander zal ook meer zijn best gaan doen om jou te begrijpen. Empathische communicatie, inleven in de ander... Een mooi gegeven en een goed streven voor ons allemaal.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten