vrijdag 6 september 2013

ZIN en PGB

                                                                                Verrijk je levenDe algemene wet bijzondere ziektekosten (de AWBZ) kent twee systemen waarmee ingezette zorg/begeleiding betaald kan worden: 
de ZIN (Zorg In Natura) 
en het PGB (Persoons Gebonden Budget).

ZIN
Voor de cliënt brengt ZIN de minste rompslomp met zich mee. Alles wordt afgehandeld door de zorgaanbieder (bijvoorbeeld www.simetri.nlwww.NAHzorg.nl ). Degenen die de zorg/begeleiding uitvoeren sturen een factuur naar de zorgaanbieder of ze zijn er in loondienst.
De cliënt betaalt alleen maandelijks een eigen bijdrage aan het Centraal Administratie Kantoor (het CAK). Deze bijdrage is gerelateerd aan het inkomen.

PGB
Het PGB is een ander verhaal. De cliënt krijgt geld, rechtstreeks op zijn/haar rekening.
Van dit geld betaalt hij of zij zelf de begeleiding en de kosten die berekend worden door de zorgaanbieder.
Aan het eind van het jaar legt de cliënt verantwoording af middels een verantwoordingsformulier van de uitgaven.
Ook bij het PGB wordt een maandelijkse bijdrage in rekening gebracht. Deze bijdrage wordt  meteen van het PGB afgehaald, het is een netto-bedrag dat op de rekening van de cliënt gestort wordt.


Op de site www.rijksoverheid.nl kan je alles lezen over het ZIN en het PGB, maar ook over hoe en in welke situatie je er voor in aanmerking komt. Schroom niet, het lijkt wel alsof er alleen maar bezuinigd wordt op de zorg, maar er is toch nog steeds heel veel mogelijk.

'Verrijk je leven,' is de titel van de afbeelding die ik bij deze blog heb gekozen. Dit is niet toevallig. Als je op het juiste moment die hulp krijgt die je nodig hebt dan is het een verrijking van je leven. 

1 opmerking:

  1. Kleine toevoeging: Sinds juli 2013 kan je geen PGB meer krijgen als je minder dan 10 uur toegekend hebt gekregen.

    BeantwoordenVerwijderen