zaterdag 24 maart 2018

Heleendjes en prikkels

Neologismen, nieuwe woorden maken, een van de kwaliteiten van autisme waar we met elkaar veel lol om hebben. Het logo van het autisme-café kent vijf eendjes. De vier gele staan voor de neuro-typsiche maatschappij. Immers de meeste mensen hebben geen diagnose van autisme. Het eendje in het midden is duidelijk anders. Het heeft een andere kleur en het staat op de kop.
Het logo inspireerde mij tot het uitdelen van allemaal verschillende badeendjes op de sinterklaasbijeenkomst van het autisme-café. Ieder kreeg zijn/haar eigen unieke eendje. Daarmee geef ik aan dat er dan wel een diagnose autisme gesteld is, maar dat is dan ook de enige overeenkomst. Daarbinnen is iedereen anders. Net als bij de gele eendjes. Niemand is gelijk.
In de app van het autisme-café werden grappen gemaakt over de eendjes en zijn het Heleendjes geworden...


In het restaurant waar we een interview gegeven hebben in het kader van de autismeweek voor het Noord Hollands Dagblad legde één van de Heleendjes uit hoe het verwerken van prikkels voor haar is: 'Er komt altijd een heleboel op je af. Nu ook zoals we hier zitten: de achtergrondmuziek, de gesprekken aan andere tafels, het verkeer buiten, het piepen van een deur... voor mij zijn het allemaal auto's die een parkeergarage in willen. Gele eendjes hebben een slagboom, die mist bij mij. Ik moet uitzoeken of er een plekje vrij is voor de volgende auto, welke auto belangrijk is en voorrang verdient en welke niet... Terwijl ik de keuzes probeer te maken ontstaat er een file...'Geen opmerkingen:

Een reactie posten