woensdag 18 mei 2016

Praten over dementie

Ervaringsverhalen. Eén  van de schrijfsters zat in de zaal.
Alzheimer Café Hoorn in De Hoge Hop. De opzet van deze avonden is altijd hetzelfde: half acht tot acht uur inloop, dan een interview van een half uur door Addy de Mooij ( dementieconsulent van Geriant), daarna een half uur pauze en tot negen uur worden er vragen vanuit de zaal beantwoord.

Vandaag was de wetenschap aan het woord in de vorm van één van de vier geriaters van het Westfries Gasthuis in Hoorn. De verschillende soorten van dementie (ziekte van Alzheimer, vasculaire dementie, frontotemporale dementie, Lewy body dementie en Parkinson dementie)  zijn belicht,
de opsporingsmethoden (geheugentesten, MRI scan, CT scan en pet scan), de oorzaken (die niet echt bekend zijn maar wel weten we dat roken en suikerziekte door overgewicht risicofactoren genoemd mogen worden), medicijnen (dat het ene medicijn heel goed kan zijn voor de ene vorm van dementie maar weer slecht voor de andere) al met al veel en ingewikkeld, maar ook interessant.

Een actuele ontwikkeling is dat er met nieuwe richtlijnen gewerkt wordt sinds 2015; het probleem van het geheugen staat wat minder op de voorgrond, er wordt nu ook gekeken naar gedragsveranderingen die een gevolg kunnen zijn van (beginnende) dementie. Dus vroegtijdig onderzoek is van het grootste belang om meteen de juiste ondersteuning en begeleiding in te zetten.
Als tip/ boodschap gaf de geriater mee dat het belangrijk is dat je in beweging blijft, elke dag 30 minuten. Een open deur, maar belangrijk voor ons allemaal.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten