maandag 8 juli 2013

Ramadan

                                            Foto: Erik Harperink

Morgen, dinsdag 9 juli, begint de Ramadan. Ramadan is de negende maand van het maanjaar. Tijdens deze maand vasten moslims van vroeg in de ochtend tot zonsondergang.

Sawm (vasten)
Van de ochtendschemering tot zonsondergang, gedurende de hele negende maand(Ramadan) van het maanjaar, is het voor alle volwassen mannelijke en vrouwelijke moslims verplicht om te vasten. 
In deze maand onthoud je jezelf van het eten, drinken en seks... je vermijdt onzinnig taalgebruik en slechte daden... 
en je wijdt jezelf aan gebed, recitatie ( het bijna melodieuze voordragen van de Koran) en goede daden. 

Ramadan is de maand van speciale zegeningen en vergiffenis van Allah. In deze maand werd de heilige Koran gezonden naar de aarde en daarna geleidelijk geopenbaard via de profeet.. 
Volgens de overleveringen werden de andere boeken en geschriften aan Abraham, Mozes, David en Jezus  eveneens in deze heilige maand geopenbaard.

In de Koran zijn bepaalde uitzonderingen gemaakt: 
zieken, mensen die medicijnen gebruiken, reizigers, vrouwen die menstrueren, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven hoeven niet te vasten.

Er wordt gezegd dat vasten goed is voor je gezondheid. Het is een training voor je spirituele opleving, het verstevigt de band tussen alle mensen en het is een totale fysieke en mentale onderwerping aan de wil van Allah voor Zijn genoegen en bescherming.


Aan het einde van de vastenmaand vieren moslims over de gehele wereld 'Ied' (suikerfeest) met gebeden en feestelijkheden.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten